Home / Blog / Bingo voor de staatskas

Bingo voor de staatskas

Rutte bingoMeedoen met een loterij in de hoop miljonair te worden. Veel mensen doen het want jaarlijks kopen we in Nederland voor bijna 2 miljard euro aan loten bij de grote loterijen. Van dit bedrag mogen verschillende winnaars zich miljonair noemen, worden vele goede doelen blij gemaakt en kunnen de loterijen dit organiseren. Waar je misschien niet bij stil staat is dat de overheid er dankzij de loterijen ook behoorlijk op vooruit gaat. Bijna alle winst van de Staatsloterij gaat direct naar de staatskas, daarnaast betaal je 29% kansspelbelasting bij het winnen van een prijs boven de € 454. Resultaat? De overheid is de grootste winnaar met vorig jaar zo’n 277,4 miljoen euro.

Overzicht loterijen

Staatsloterij

Zoals gezegd is de Staatsloterij de grootste spekker van de staatskas. Vorig jaar werd de overheid hier 143,2 miljoen euro rijker van. Daarnaast wordt er bijna 70% van de inleg weer uitgekeerd aan prijzen wat neerkomt op 585,2 miljoen euro. Daarmee is de Staatsloterij de grootste loterij van Nederland.

Postcode Loterij

De Postcode Loterij sponsort de staatskas jaarlijks met zo’n 58,4 miljoen euro. Van de inleg wordt slechts 37,3%, oftewel 201,4 miljoen euro, verloot onder de deelnemers. Daarentegen gaat er 50,1% naar goede doelen, wat neerkomt op bijna 271 miljoen euro.

De Lotto

De Lotto voegt € 51,9 miljoen toe aan de staatskas en staat daarmee op plek 3. De winnaars houden er gezamenlijk 178,8 miljoen euro aan over en de goede doelen 81,8 miljoen.

BankGiro Loterij & VriendenLoterij

Hekkensluiters zijn de BankGiro Loterij en VriendenLoterij. Respectievelijk voegen zij 11,6 en 12,3 miljoen euro toe aan de staatskas.

277,4 miljoen euro

Al met al strijkt de overheid 277,4 miljoen op met alle loterijen. Een hoop geld. Als we met z’n allen 65 keer zoveel loten zouden kopen, zou het huidige kabinet zijn bezuinigingsplan van 18 miljard ineens overboord kunnen gooien. En dan maak je ook nog eens 65 keer zoveel kans om miljonair te worden! Of heb jij een beter idee?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Loten.nl | Over ons | Contact | Privacy | Disclaimer

BankGiro Loterij Kies je WelkomstcadeauBankGiro Loterij Kies je Welkomstcadeau