Home / Blog / Welke loterij heeft het hoogste uitkeringspercentage? En wat is dat eigenlijk?

Welke loterij heeft het hoogste uitkeringspercentage? En wat is dat eigenlijk?

uitkeringspercentage

Het uitkeringspercentage van loterijen. Welk deel van de taart wordt uitgekeerd aan prijzen?

Bij elke loterij kun je kans maken op grote prijzen. De volgende Staatsloterij jackpot staat op € 23,6 miljoen en met de Oudejaarstrekking maak je weer kans op € 30 miljoen. Bij Eurojackpot loopt de jackpot zelfs op tot € 90 miljoen en de PostcodeKanjer voor nieuwjaarsdag valt € 53,9 miljoen te verdelen. Erg verleidelijk allemaal, wie wil dat nou niet winnen? De realiteit is dat de kans om miljonair te worden met het winnen van de loterij bijzonder klein is. Hoeveel een loterij uitkeert aan (iets) kleinere prijzen is eigenlijk veel interessanter. Want zou je liever meedoen met een loterij met verwaarloosbare kans op tientallen miljoenen of met een grotere kans meedingen voor iets kleinere prijzen?

Wat is uitkeringspercentage?

Het uitkeringspercentage geeft aan welk deel een loterij van de lotenverkoop weer uitkeert aan prijzen. Een loterij heeft natuurlijk ook kosten aan medewerkers, reclame, huisvesting en de rest van de organisatie. Goede doelen loterijen zoals de BankGiro Loterij en de Postcode Loterij moeten wettelijk gezien minimaal 50% van de lotenverkoop afdragen aan goede doelen. Hoeveel er uiteindelijk overblijft aan prijzen verschilt dus per loterij.

De Nederlandse Loterij

De Nederlandse Loterij gooit alle loterijen (onder andere Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Totto, Lucky Day) tegenwoordig op 1 hoop. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen wat per loterij het uitkeringspercentage is. Om je toch een idee te geven hebben we hiervoor de jaarcijfers van 2015 erbij gepakt.

Uitkeringspercentage per loterij

LoterijUitkeringspercentage
Toto71% *
Staatsloterij66,3% *
Krasloten60% *
Lucky Day50% *
Eurojackpot50%*
Lotto47,5%*
Postcode Loterij32%
BankGiro Loterij29%
VriendenLoterij26%

* data uit 2015

Bij de Toto en de Staatsloterij wordt dus het grootste deel van de ‘taart’ weer uitgekeerd aan prijzen. Logisch ook eigenlijk, bij goede doelen loterijen als de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij gaat het grootste deel naar goede doelen. Dus ga je voor jezelf of steun je een goed doel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Loten.nl | Over ons | Contact | Privacy | Disclaimer

BankGiro Loterij Kies je WelkomstcadeauBankGiro Loterij Kies je Welkomstcadeau