Home / Loterijen / Eigen loterij beginnen

Eigen loterij beginnen

Ben jij iemand die overal kansen ziet en lijkt het je geweldig om zelf een loterij op te zetten? Dat kan! Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende regels en aandachtspunten.

Voorbereiding

Voor de meeste kansspelen heb je een vergunning nodig. Hiervoor moet je eerst de waarde van het totale prijzenpakket bepalen, wat je uitrekent door de winkelprijs van alle prijzen (inclusief de gesponsorde) bij elkaar op te tellen. Is dit bedrag minder dan 4.500 euro, dan kun je de vergunning aanvragen bij de gemeente en is het meer, dan kun je het aanvragen bij de kansspelautoriteit. Een vergunning is zes maanden geldig en stelt je in staat om maximaal dertien trekkingen te organiseren. Wordt de vergunning niet verleend, dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.

Kosten

Gaat het om prijzen van meer dan 454 euro, dan moet je kansspelbelasting betalen. Deze belasting kan betaald worden door de winnaar of door de onderneming zelf, maar het is belangrijk dat dit van tevoren vastgesteld is. Worden er prijzen boven 4.500 euro weggegeven, dan moet de onderneming daar, bij het aanvragen van de vergunning, vergoedingen voor betalen:

Prijzen en premiesEuro
4.500 – 45.000 euro226,-
45.001 – 450.000 euro907,-
450.001 – 4.500.000 euro1.588,-
Meer dan 4,5 miljoen euro2.268,-

Naast eventuele kansspelbelasting en vergoedingen, moet je rekening houden met kosten voor de prijzen, de communicatie, de notaris, de accountant, het drukken van loten en mensen die de loten verkopen.

Kansspelen en prijsvragen

Kansspelen

Je moet als ondernemer rekening houden met de Wet op de kansspelen, waarin onder andere de volgende eisen staan:

  • De loterij is georganiseerd zonder commerciële doeleinden.
  • Deelnemers hebben geen invloed op de uitslag.
  • De opbrengst wordt besteed aan doelen van algemeen belang, zoals de bouw van verenigingen of kerken.
  • De kosten mogen maximaal 50% van de totale omzet bedragen en de rest van de omzet gaat naar goede doelen.

Bij het meedoen aan kansspelen hoef je niet per se ergens goed in te zijn, het gaat erom dat je geluk hebt. Er zijn twee uitzonderingen, waarbij geen vergunning aangevraagd hoeft te worden. Een promotioneel kansspel geeft deelnemers de kans om prijzen te winnen en het zorgt voor promotie voor de onderneming. Voor kleine kansspelen, zoals Bingo, heb je ook geen vergunning nodig, maar er moeten wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Voorbeelden hiervan zijn dat de onderneming minimaal drie jaar bestaat en dat de bijeenkomst bij de gemeente wordt gemeld. Bij dit spel mag het bedrag van een serie of set prijzen op niet meer dan 400 euro uitkomen uitkomen en het totale prijzenpakket op niet meer dan 1.550 euro. Kansspelen via internet zijn in Nederland verboden.

Prijsvragen

Sinds 1 juli 2010 is het niet meer verplicht om een vergunning aan te vragen voor prijsvragen. Het kan echter zo zijn dat een prijsvraag uiteindelijk toch als een kansspel gezien wordt, waardoor je wel een vergunning nodig hebt. Dit hangt ervan af of de uitslag door een jury wordt beoordeeld. Gebeurt dit niet of alleen in eerste instantie, maar wordt de definitieve winnaar gekozen door een trekking, dan is het een kansspel. Bij het organiseren van een prijsvraag is het belangrijk dat de deelnemers ook echt een bijdrage leveren. Dit wordt bepaald door de jury, die ook de prijs weggeeft.

Achteraf

Tot slot moet er een financiële verantwoording ingediend worden, uiterlijk drie maanden na de (laatste) trekking. Dit bevat het onderzoeksverslag van de notaris, een accountantsverklaring en een notitie of de opbrengst al aan het goede doel is besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Loten.nl | Over ons | Contact | Privacy | Disclaimer

BankGiro Loterij gegarandeerd geldBankGiro Loterij gegarandeerd geld