Home / Tips & trucs

Tips & trucs

Een loterij is een kansspel. De kans om het spel te winnen is dus een kwestie van geluk. En niet een kwestie van inzicht, talent of deskundigheid. Maar je kan natuurlijk wel proberen het geluk een handje te helpen! Daarvoor hebben we hieronder enkele tips & tricks onder elkaar gezet.

1. Vergroot je winkans

Vergroot je winkansBij de Staatsloterij kan je een straatje van 10 loten met opeenvolgende eindcijfers kopen, zodat je altijd iets wint. Als je dat te duur vindt, kan je ook een straatje eenvijfde loten kopen. Je ontvangt dan wel maar 1/5 van de prijs op een winnend lot. Verder kun je ook voor een specifiek eindcijfer kiezen, bekijk op dit blog hiervoor de Staatsloterij statistieken. Dan zie je direct welk eindcijfer het meest wordt getrokken.

Bij de Nationale Postcode Loterij zijn er naast de 12 maandelijkse trekkingen, 2 extra trekkingen en kan je met de Straatprijsverdubbelaar de prijs verdubbelen die op je winnende lot is gevallen. Je kan ook met een andere postcode meedoen dan je eiegn postcode waardoor het kan gebeuren dat je deelt in straatprijs terwijl je er niet woont.

Bij de BankGiro Loterij zijn er 14 trekkingen per jaar en kan je tevens ‘speelkansen’ winnen waarmee je 2 maanden later 1 keer gratis meespeelt met een extra lotnummer. Zo win je extra speelkansen en maak je dus extra kans op een prijs.

Je kunt sowieso bekijken bij welke loterij je de hoogste kans hebt om miljonair te worden.

2. Geluksnummers

Je geluksgetal als eindcijfer van een Staatslot, je postcode (of je oude postcode als je verhuisd bent, want dat kan ook!) bij de Nationale Postcode Loterij, of de leeftijden van je kinderen als geluksgetallen bij de Lotto; het is maar een greep uit de vele manieren waarop we nummers tot onze ‘geluksnummers’ maken.

Willekeurig een paar getallen kiezen kan natuurlijk ook. Staat jouw geluk in de sterren geschreven? Lees dan wat er bij je sterrenbeeld staat in je horoscoop. Als je de keuze van je geluksnummers liever niet van het toeval wil laten afhangen maar het idee wilt hebben dat daar een soort van logica aan ten grondslag moet liggen, dan kan je ook proberen middels analyse inzicht te krijgen in je kansen en mogelijk winnende lotnummers. Zo kan je voor nummers kiezen waar al vaker prijzen op gevallen zijn of juist voor getallen waar nog nooit of minder prijzen op gevallen zijn. Of een combinatie van beide. Bekijk daarvoor de voorgaande trekkingen en wie weet ontdek jij een patroon…

3. Doe niet wat anderen doen

GeluksnummerSommige mensen die met de Lotto meespelen, kiezen steevast voor de nummers die in het logo staan: 24-2-6-37-15-45. Terwijl de meest winnende nummers gebaseerd op het verleden zijn: 2-7-9-13-28-33. Er zijn mensen die op de meest getrokken nummers spelen of juist op de minst getrokken nummers. Of bij de Staatsloterij op de meest of minst gevallen tweecijferige eindcijfers. Wat je ook doet, bedenk dat als je iets doet waarvan de kans groter is dat anderen het ook doen, je winst vaak gedeeld moet worden met meer mensen als je een prijs wint…

Het is maar wat je belangrijker vindt: de kans om vaker een klein bedrag te winnen of een keertje een heel groot bedrag!

4. Spaar voor grotere winkansen

Je zou helemaal niet kunnen meespelen met een loterij en het niet uitgegeven bedrag maandelijks op een spaarrekening kunnen zetten. Daar is niks mis mee en sowieso is het raadzaam in ieder geval altijd wat geld te sparen. Maar mocht je daarnaast nog wat geld over hebben om mee te kunnen spelen, dan kan je ook overwegen om daar het volgende mee te doen: in plaats van elke maand (of elke week) geld uit te geven aan een lot, spaar je dit geld op. Bijvoorbeeld een half jaar lang of 11 maanden lang. Met het opgespaarde geld koop je in 1 keer meerdere loten in een loterij waarvan de winkansen en/of jackpot groter zijn en gegarandeerd vallen.

Bijvoorbeeld in de Staatsloterij waar je een Straat (10 x Staatslot met Jackpot) voor € 150,00 koopt, een Boulevard (100 x Staatslot met Jackpot) voor € 1.500,00 of een Mini-Boulevard (100 x 1/5 Staatslot met Jackpot) voor € 300,00 koopt en dan het liefst bij een trekking met een extra groot prijzenpakket zoals de Koninginnedagloterij en de Oudejaarsloterij. Met altijd een winnend eindcijfer, heb je 100% zeker een prijs gewonnen, de vraag is dan nog alleen hoeveel… Of speel mee met de Lotto met heel veel verschillende cijfer- en kleurcombinaties om je kansen op het winnen van een prijs te vergroten.

5. Zelf je kansen berekenen

Ben je goed in statistiek of vind je het leuk om zelf je kansen te berekenen op een prijs? Er bestaan verschillende methoden om te berekenen hoeveel kans je op een prijs maakt bij een loterij. Vervolgens kan je verschillende loterijen vergelijken en voor jezelf bepalen aan welke loterij je mee wilt doen. De loterij met de hoogste winkansen is immers niet altijd de loterij met de hoogste prijzen en andersom. Dus wat is je meer waard: een grote winkans op een kleine prijs of een kleine winkans op een hoge jackpot?

Andere factoren zijn de minimale kans op het terugverdienen van de aanschafprijs van je lot(en), en de winkans bij niet totaal uitverkochte trekkingen (prijzen die vallen op het totaal aantal verkochte loten versus het totaal aantal gedrukte loten per trekking).

Een paar rekenvoorbeelden voor het bereken van je kansen op een prijs bij een loterij vind je hier.
Te moeilijk of vroeger niet opgelet bij wiskunde? Koop dan Statistiek voor Dummies en bepaal je eigen geluk!

Je kan het ook heel simpel houden en uitgaan van de volgende logica:

  1. Niet meespelen is 0% winkans
  2. Meespelen is 50% winkans: je wint niet, of je wint wel!

6. Meedoen

Om te kunnen winnen moet je op de eerste plaats meedoen. Dat klinkt wellicht wat simpel, maar het is wel waar.
Hoe vaker je meedoet, hoe groter de kans dat je wint. Je kan vaker meedoen met 1 loterij maar je kan natuurlijk ook aan meerdere loterijen tegelijk meedoen.

Bijvoorbeeld door automatische deelname via je bankrekening. Je kan automatisch meespelen met de Staatsloterij, Lotto, Nationale Postcode Loterij, Vriendenloterij, en de BankGiro Loterij. Maar hou het leuk; speel alleen met geld dat je kunt missen.

7. Vergeet dat je meedoet

Deze tip hoeft niet voor iedereen te werken omdat meespelen met een loterij juist heel spannend kan zijn waarbij je bij wijze van spreken de dagen aftelt tot de trekking. Maar je kan ook proberen te vergeten dat je meedoet. Net zoals bij automatisch sparen. Na een tijdje ben je eraan gewend dat je een bepaald bedrag opzij legt en vergeet je eigenlijk dat je spaart totdat je een keer je gegroeide spaarsaldo ziet. Zo kan je ook meedoen aan een loterij. Doordat je vergeet dat je meedoet, wordt je verwachting kleiner en daarmee de teleurstelling als je niets gewonnen hebt. Totdat je een keer echt een klapper maakt: boem! De verrassing en de vreugde zullen alleen maar groter zijn!

Over kleine winkansen

BlikseminslagVaak geldt: hoe groter de prijzen, hoe meer loten, hoe kleiner de kans dat de grote prijzen ook gewonnen worden. De verhalen op internet zijn talrijk om je duidelijk te maken hoe klein vaak de kans is dat je de jackpot wint. De kans dat je iets verschrikkelijks overkomt zou nog groter zijn. Zo zou de kans dat je in een verkeersongeluk terechtkomt 800 maal groter zijn, dat de bliksem je treft 18 maal groter en dat een vliegtuig op je valt (hoe vaak gebeurt dat nou…) 2 maal zo groot. Het is inderdaad zo dat mocht je de hoofdprijs winnen in een loterij je absoluut een grote geluksvogel bent. Maar wij kennen meer mensen die een grote prijs in een loterij hebben gewonnen dan mensen waarop een vliegtuig gevallen is (namelijk niemand).

En bedenk ten slotte dit:

  • De kans dat je dood neervalt na het kopen van een lot is net zo groot als de kans dat je dood neervalt na het NIET kopen van een lot.
  • De kans dat je de jackpot wint na het kopen van een lot is echter veel groter dan de kans dat je de jackpot wint na het NIET kopen van een lot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Loten.nl | Over ons | Contact | Privacy | Disclaimer

BankGiro Loterij Kies je WelkomstcadeauBankGiro Loterij Kies je Welkomstcadeau