Home / Blog / Dit is het modaal inkomen van Nederland in 2020

Dit is het modaal inkomen van Nederland in 2020

Onder modaal inkomen wordt het meest voorkomende inkomen verstaan. Het modale inkomen in Nederland is dus wat de grootste groep mensen verdiend. Dit wordt elk jaar door het CPB vastgesteld, voor 2020 ligt dat op € 36.500 bruto per jaar, zonder vakantiegeld wel te verstaan.

Jan Modaal

Het salaris van de doorsnee Nederlander – Jan Modaal – ligt in 2020 dus op € 2.816 bruto per maand (zonder vakantiegeld). In 2019 lag dit nog op € 2.739 en in 2018 op € 2.662. In Nederland wordt het modale inkomen door de overheid gebruikt om te bepalen wat de inkomenseffecten zijn voor uiteenlopende maatregelen zoals bijvoorbeeld het eigen risico op de zorgverzekering.

Modale inkomen door de jaren heen

Hieronder een tabel met het modale inkomen per jaar van de afgelopen 10 jaar.

modaal inkomen per jaar tot en met 2020

Het gemiddelde salaris

Het modale inkomen (wat de meeste Nederlanders verdienen) is niet hetzelfde als het gemiddelde salaris. Neem je alle salarissen van werknemers, zzp-ers, uitzendkrachten, zelfstandigen en overige arbeid bij elkaar dan kom je uit op een gemiddeld persoonlijk primair inkomen van € 42.900 bruto in 2017 (het CBS heeft geen recentere data beschikbaar). Dat komt neer op € 3.575 per maand, flink hoger dan het modale inkomen. De groep die bovenmodaal verdient trekt het gemiddelde dus flink omhoog. Zo slecht gaat het nog niet in Nederland.

Gemiddeld inkomen per branche

Ben je niet tevreden over je inkomen? In onderstaande graphic afkomstig van het CBS (meeste recente data uit 2018) zie je in welke sectoren je het meest verdient. Omgerekend verdien je gemiddeld het volgende bruto salaris per maand bij een full time dienstbetrekking (156,7 uur per maand bij 25 vakantiedagen):

  • Het meest verdien je in de delfstofwinning met gemiddeld € 5.477 bruto per maand. Daarmee verdien je bijna 2 keer het modale salaris. De kans is wel groot dat je vaak/lang van huis bent.
  • Zoek je het iets dichter bij huis en wil je nog steeds goed verdienen? Dan zit je met een baan in de financiële dienstverlening goed. Met een gemiddeld bruto maandsalaris van € 5.387 zit je nog steeds op bijna 2 keer modaal.
  • Anders een baan in de ICT misschien? Met een gemiddeld bruto maandsalaris van € 4.337 in de informatie en communicatie branche zit je niet verkeerd.
  • Met een baan in het onderwijs zit je ook nog steeds boven het gemiddelde. Daar verdien je gemiddeld € 4.115 per maand. Dan moet je dan nog wel even doorleren, een leraar op de basisschool verdient een stuk minder (tussen € 2317,- en € 3640,- per maand).
  • In de zorg zit je bijna op het gemiddelde met € 3.664 bruto per maand.
  • In de landbouw is het geen vetpot met een gemiddeld salaris van € 2.607 bruto per maand.
  • En in de horeca moet je het al helemaal niet doen voor het geld, deze bungelt onderaan de lijst met een gemiddeld maandsalaris van € 2.104 per maand.

Hieronder de volledige graphic met alle branches:
gemiddeld uurloon per branche

Gemiddeld inkomen per leeftijd

Het gemiddeld inkomen verschilt behoorlijk per leeftijd en tussen man en vrouw. Logischerwijs verdien je als je jonger bent minder, je komt immers net kijken op de arbeidsmarkt en moet dus nog ervaring opdoen. Het verschil tussen mannen en vrouwen valt te verklaren door het krijgen van kinderen. Vooral na de leeftijd van 30 jaar gaan vrouwen steeds meer in deeltijd werken om voor de kinderen te kunnen zorgen. Vanaf 65 jaar wordt de inkomenskloof tussen man en vrouw weer kleiner. Mannen hebben vaker een aanvullend pensioen en ontvangen daarom gemiddeld meer geld dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

gemiddeld inkomen per leeftijd

Modale inkomen per maand

Hieronder ter afsluiting ook nog het modale inkomen per maand over de afgelopen 10 jaar.

modaal inkomen per maand 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Loten.nl | Over ons | Contact | Privacy | Disclaimer