België

De Nationale Loterij

De Nationale Loterij organiseert door heel België openbare loterijen, bestaande uit trekkingsspelen en krasspelen. Lotto is het populairste trekkingsspel van de Nationale Loterij en zorgde in 2011 voor ruim 40% van de omzet. Euro Millions kwam met bijna 35% op de tweede plaats en tot slot zijn er nog wat kleinere trekkingsspelen, zoals Joker, Keno en Pick 3. De krasspelen zorgden in 2011 voor bijna 18% van de omzet. De twee grootste loterijen zullen worden toegelicht:

Prijzen

In de eerste twee maanden van 2013 hebben al meer dan 11 miljoen mensen bij de Nationale Loterij meer dan 86 miljoen euro gewonnen. Het hoogste bedrag dat in deze periode is uitgereikt aan een individueel persoon, is 7,5 miljoen euro.

Trekking

Gewonnen?

  • Is je gewonnen bedrag kleiner of gelijk aan 1.000 euro, lever je lot dan in bij een verkooppunt. Daar wordt je winst uitbetaald.
  • Is je gewonnen bedrag meer dan 1.000 euro, maar maximaal 2.000 euro? Je kunt vragen of het geld op het verkooppunt uitbetaald kan worden, maar hiertoe zijn de medewerkers niet verplicht. Ook kun je de prijs ophalen op een regionaal kantoor of op het hoofdkantoor van de Nationale Loterij.
  • Is je gewonnen bedrag groter dan 2.000 euro, maar minder dan 25.000 euro, ga dan direct naar een regionaal kantoor of naar het hoofdkantoor. Hiervoor kan je je aanmelden.
  • Heb je een prijs vanaf 25.000 euro gewonnen, ga dan naar het hoofdkantoor van de Nationale Loterij in de Belliardstraat in Brussel met uw lot, identiteitsbewijs en rekeningnummer. Het is belangrijk dat je van tevoren een afspraak maakt.

Meespelen

Vanaf 2010 is het mogelijk om de trekkingsspelen van de Nationale Loterij online te spelen op www.e-lotto.be.

Goede doelen

Wekelijks maken meer dan 2,5 miljoen Belgen gebruik van de producten van de Nationale Loterij. Het grootste gedeelte van de winst gaat naar de winnaars. De Nationale Loterij steunt organisaties en verenigingen op het gebied van sport, natuur en milieu, cultuur, wetenschap, etc. Denk hierbij aan het Belgische Rode Kruis. De organisatie regelt onder andere gratis theatervoorstellingen en vindt het belangrijk om een goede band op te bouwen met het publiek. Ook sponsort de Nationale Loterij veel verschillende sporten, zoals tennis, atletiek, voetbal en de wielersport in het bijzonder.

Geschiedenis

Tijdens de grote recessie in de jaren ’30 hadden België en zijn kolonie Congo een tekort aan financiële middelen. Om Congo hierin te steunen, richtte de Belgische regering op 29 mei 1934 de Koloniale Loterij op. Ook ging een groot deel van de inkomsten naar verenigingen met een sociaal of liefdadig doel. Congo is vijftien jaar later, op 30 juni 1960, onafhankelijk geworden, waardoor de bestaansreden van de Koloniale Loterij verdween.

De naam is in 1962 veranderd in de Nationale Loterij, die vanaf dit moment tot het Ministerie van Financiën behoorde. Een deel van de winst ging naar hulp aan de plattelandsbevolking in ontwikkelingslanden. Sinds het begin van de jaren ’80 is de loterij sterk gegroeid als onderneming. Er werden steeds meer producten toegevoegd aan het geheel, zoals Joker. Meespelen gaat makkelijker sinds de komst van internet. De oorspronkelijke trekkings- en krasspelen worden tegenwoordig steeds vaker vernieuwd, zodat ze up-to-date blijven.

Contact

Postadres:
Nationale Loterij
Belliardstraat 25-33
1040 Brussel
België

De Nationale Loterij is iedere werkdag van 07:30 tot 18:00 uur te bereiken op telefoonnummer 0(032)2 – 238 45 11, faxnummer 0(032)2 – 238 46 70 of via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Loten.nl | Over ons | Contact | Privacy | Disclaimer